Якість, обладнання, персонал: реалізаторів питної води попередили про відповідальність в умовах пандемії коронавірусу

Поділитись:
Share on facebook
Share on telegram
Share on whatsapp
Якість, обладнання, персонал: реалізаторів питної води попередили про відповідальність в умовах пандемії коронавірусу

Із підприємцями, котрі займаються доочисткою та реалізацією питної води, зустрілися перший заступник міського голови Роман Левицький та начальник районного управління ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області Валерій Биков. Серед іншого, інформували про те, що коронавірус здатен передаватися з водою, нагадали про заходи, що їх реалізатори повинні вживати в умовах існуючого карантину, та про відповідальність, передбачену у разі невиконання вимог.

При перекачці води забороняється кидати шланги й інше обладнання на землю, звернув увагу Валерій Биков. Підприємці мають подбати і про це, і про те, аби шланги були з наконечниками – трубкою з нержавіючого металу, довжиною не менше 30 см.

Ємності, в яких перевозять воду і до яких її переливають, повинні дезінфікуватися, продовжив начальник управління. Існують гігієнічні вимоги до питної води – там все прописано. Термін зберігання питної води, що її реалізують, наголосив Валерій Биков, 24 години. Весь залишок по завершенні цього терміну повинен зливатися до каналізації. Після цього ємність промивається, а вже тоді заповнюється новою водою.

В якому стані знаходяться робочі поверхні (чи дезінфіковані), чи використовує продавець засоби індивідуального захисту – це все теж відноситься до сфери відповідальності реалізаторів. У регламенті застосування деззасобів можна знайти усі потрібні концентрації та співвідношення.  Так само обов’язковій дезінфекції підлягає транспорт, що ним перевозиться питна вода: по завершенні кожної зміни, підкреслив Валерій Биков, автівки потрібно мити з застосуванням деззасобів.

Доставляєте питну воду до помешкань бердичівлян – до квартир ні ногою! Бутлі через поріг переставили, гроші забрали – і все. Нести бутлі за горловину у жодному разі не можна – лише за допомоги спеціальних ручок.

В обов’язковому порядку займатися контролем аналізу води. Фахівці рекомендують здійснювати його двічі – безпосередньо після фільтрації і на виході до споживача. Знову таки, задля кінцевої якості ємність, з якої вода розливається населенню повинна бути чистою. Результат з якості можна отримати у лабораторному центрі, нагадує Валерій Биков, повний експертний висновок – від фахівців управління Держпродспоживслужби.

Про відповідальність. Попит на питну воду залишатиметься у будь-який час, констатують Роман Левицький та Валерій Биков, і особливо в умовах можливого розповсюдження коронавірусу вода – це те, від чого залежить здоров’я й життя людей. У місті працюють озброєні відеореєстраторами мобільні групи контролю, які можуть відбирати проби у пунктах розливу. Будуть виявлені порушення – буде сувора відповідальність: відчутні штрафи, закриття пунктів тощо. Час нині такий, що з порушниками не гратимуться, попередили реалізаторів.

У місті роблять все можливе задля того, аби захворювання на COVID-19 не стало масовим, зазначив Роман Левицький, і від реалізаторів питної води наразі вимагаються, як мінімум, три речі:

  • Якість води;
  • Дезінфекція обладнання;
  • Індивідуальний захист персоналу.    

Останні новини